Vinskab eller vinopbevaringsskab?

Skal du vælge et vinskab eller et vinopbevaringsskab? Det er et spørgsmål vi ofte får fra vores kunder. Vores svar afhænger dels af hvad du vil bruge skabet til, men også fra hvilken leverandør du køber dit køleskab eller vinskab hos. Her fortæller vi dig om de generelle forskelle mellem en vinkøler og et vinopbevaringsskab.

Hvad er forskellen mellem en vinkøler og et vinopbevaringsskab?

Den store forskel på en vinkøler og et vinopbevaringsskab har traditionelt været at et vinopbevaringsskab havde bedre betingelser for at opbevare en vin i flere år end en vinkøler. Vinkølere er i stedet brugt til at opretholde den korrekte serveringstemperatur på vinen. Men nu findes der vinkølere som faktisk både kan bruges til køling og opbevaring.

Her beskriver vi mere detaljeret hvad forskellene mellem en vinkøler og et vinopbevaringsskab er, og hvad du skal overveje i dit valg.

Her forteller vi deg detaljert hva forskjellene på et vinskap og et vinlagringsskap er, og ikke minst hva du skal tenke på når du skal ta ditt valg

En eller flere temperaturzoner?

En vinkøler er til for at give vinene den rigtige serveringstemperatur. Vælger du en vinkøler med to temperaturzoner, kan du køle både hvid- og rødvin til den korrekte temperatur. Smagsoplevelsen forstærkes og vinen er altid klar til servering.

Et vinopbevaringsskab er primært ikke beregnet til servering og har derfor normalt kun en temperaturzone og bruges til at opbevare vine i længere perioder. Derfor er vores generelle råd at vælge en vinkøler, hvis du ønsker flere temperaturzoner og gerne vil havde serveringsklar vin.

Tør eller fugtig luft?

Vinopbevaringsskabe har de funktioner der skal til for at vinen kan opbevares korrekt. For eksempel har mange vinopbevaringsskabe en funktion til at indstille den korrekte luftfugtighed, så propperne ikke tørrer ud. Hvis propperne tørrer, krymper de og lukker luft ind i flasken, hvilket så får vinen til at begynde at oxidere og blive udrikkelig.

Disse funktioner er normalt ikke i vinkølere. Men der er som nævnt nogle undtagelser. Temptech vinkølere er udstyret, så de bevarer samme luftfugtighed som et vinopbevaringsskab og kan derfor både bruges til køling og opbevaring.

Lav eller høj vibration?

I både vinkølere og vinopbevaringsskabe bruges en kompressor til at fjerne varmen og lave det rigtig temperatur. Det giver anledning til små, men markante vibrationer der kan skade vinen over tid. Da vinkølere ikke er lavet til at opbevare vin, er de heller ikke helt vibrationsfrie. Vinopbevaringsskabe har derimod træhylder i stedet for metal for at fjerne vibrationerne.

Men også her er der undtagelser. Temptech vinkølere har træhylder, der er understøttet af et patenteret gummi. Gummiet absorberer vibrationerne så godt, at opbevaring stadig er mulig. Sådanne løsninger er usædvanlige, hvorfor det ikke er noget du kan forvente hvis du køber vinkølere fra andre leverandører.

Hvor mange flasker?

Mange vælger ofte for små vinopbevaringsskabe og fortryder det når det er fyldt. Det går hurtigere end man tror at samle vine og er der plads og økonomi til det, er bedre at vælge et lidt større skab end man oprindeligt troede.

Et vinopbevaringsskab er ofte større end en vinkøler og blandt vores største vinopbevaringsskabe kan rumme op til 474 flasker. Mens vores største vinkøler har plads til 166 flasker.

En anden ting, der adskiller dem, er at vinkølere har tonede glaslåger så du kan se flaskerne, mens vinopbevaringsskabe har metal låger. Årsagen er at vin er lysfølsom. I et vinopbevaringsskab ønsker man derfor at begrænse sollys mest muligt, da vinen typisk ligger der længere. Temptech vinkølere har dog UV-behandlet glas, der beskytter mod skadelige stråler og muliggør opbevaring, uden at lysindtrængning bliver et problem.

Når skal du vælge en vinkøler?

Vælger du en vinkøler fra Temptech, får du både en vinkøler og et vinopbevaringsskab i samme produkt. Så vidt vi ved, er der meget få leverandører, der tilbyder den løsning. Derfor er vores generelle råd at vælge en vinkøler, hvis du ønsker, at dine vine skal have den perfekte serveringstemperatur, og hvis du ikke skal opbevare dem i mange år. I mange andre vinkølere på markedet kan vinen tage skade, hvis den opbevares længere end et år, på grund af tør luft og høje vibrationer.

En fordel ved vinkølere er, at der er mange flere at vælge imellem og dermed kan du nemmere finde en, der passer dig. Der findes både fritstående vinkøleskabe og dem, der kan integreres i interiøret i f.eks. køkkenet eller bryggers.

Så udover at holde vinen på den rette temperatur, er de også en stilfuld indretningsdetalje i hjemmet, som mange sætter pris på.

Hvor når skal man vælge vinopbevaringsskabe?

Hvis du er mere interesseret i at samle mange vine og opbevare dem i op mod 20 år, så er et vinopbevaringsskab det rigtige valg i de fleste tilfælde. Som nævnt er Temptech en af de få undtagelser i branchen, hvilket betyder, at vores vinkølere fungerer som både serveringskølere og vinopbevaringsskabe.

Et vinopbevaringsskab er lavet til at efterligne miljøet i en vinkælder, med den forskel, at du faktisk ikke skal bygge en hel kælder til dine vine. Den holder den samme luftfugtighed og har metal døre for at forhindre lys i at trænge ind. Lignende forhold kan opnås i en vinkøler, men er relativt usædvanlige på markedet.

Vinopbevaringsskabe har et andet udseende og design. Det skyldes, at de skal have en, metal dør mens vinkølere har en glaslåge, hvor man kan se vinflaskerne. Men for mange samlere er det alligevel mere indersiden end ydersiden, der tæller.

Hvad er forskellen i pris mellem vinopbevaringsskabe og vinkøler?

Prisforskellen afhænger af størrelse og funktion. I vores sortiment kan du finde alt fra vores mindste vinkøler som koster 4.790 DKK, til vores største vinopbevaringsskab som koster 39.990 DKK. Men der er selvfølgelig mange modeller imellem.

Generelt kan man sige, at vinopbevaringsskabe er dyrere end vinkølere. At opbevare vin er en investering, og du skal derfor tænke over, hvilket niveau din vin interesse er på.

Har du brug for hjælp til at finde den rigtige vinkøler eller vinopbevaringsskab?

Vi har stor erfaring med vinkølere og svarer gerne på dine spørgsmål. Her finder du kontaktoplysninger til vores kundeservice.

Vi bruger cookies til at få vores hjemmeside til at fungere korrekt, tilpasse indhold og annoncer, levere funktioner relateret til sociale medier og analysere vores trafik. Vi deler også oplysninger om din brug af vores hjemmeside med vores partnere inden for sociale medier, annoncering og analyser.