Sådan serverer du din vin korrekt

Mange synes det bliver for meget at fokusere på, men egentlig er det mindre kompliceret end mange tror.

Først fjerner man folien, nogen fjerner alt folie, nogen skære under kanten som går rundt på toppen, nogen skærer over. Dette er personligt og ikke så afgørende. Først må man have en proptrækker om det ikke er mousserende eller skruelåg. Mange af disse har en lille kniv til å skære folien. Hvis du støder på voks på toppen, skal du køre selve skruen lige igennem og ned i proppen, og korkvinen skubber en passende kant op som en lille hat. Meget enkel og ingen sømning nødvendig. Oplever du ofte, at korken går i stykker, har du sandsynligvis ikke skruet åbneren langt nok ned i korken. 

Christer Byklum
Kendt vinforfatter

Serveringstemperatur for vin

Serveringstemperatur er måske det vanskeligste, og det er også derfor vinglassene har stilk. Hold i stilken, det gør at vinen ikke varmes op af dine hænder, for det gør den hurtigt om du holder i selve boblen. Hvidvin er ofte bedst ved 8-12 grader og rødvin fra 14-18, afhængig af stil og type. Hvidvin serveres ofte for koldt og den bliver da tynd og syrlig i smagen , rødvin for varmt og den bliver flad og litdt dovn i udrykket. Rumtemperatur på rødvin var fra før varmekabler og fjernvarme og 16-17 grader var en normal temperatur og ikke 23 grader. Isterningen vand bliver fort for koldt, men det er meget lettere at varme op en for kold vin, ved netop at holde boblen på vinglasset i håndfladen, bare et minut eller to, så er du normalvis der, men er vinen for varm er det mere besværligt at køle den ned.

Luftning af vin

Luftning er næste ”hokuspokus”. Egentlig er det altid godt at ilte din vin, med mindre det er en gamle vine. Så dekanter alltid din vin. Også de lette og bilige vinene blir bedre. Skal du ha en “pappvin”, dekanter det du den mængde du forente at drikke, vinen bliver bedre end hvis du bare tapper et nyt glas direkte fra boksen. Det afrunder vinen, den får en bedre harmoni, og femten til tyve minutter kan gøre underværker. Nogen behøver nogle timer. En bred karaffel lufter hurtigere end en smal, da det er større overflade og svang på karaffelen sådan du gør med glasset er også hurtigere end om den står helt stille. Bare sørg for at ikke der kommer små brune frugtfluer i vinen da er alt hurtigt ødelagt. De udskiller et stof når de frygter for livet, og dette stof kan ødelægge litervis med vin, selv fra en enkelt lille flue.

Dekantering af ældre vine
Serverer du rødvine med lidt alder, som bare er nogle år efter årgangen, kan det også være smart og dekantere i karaffel for å fjerne bundfald. Behandle flasken nennsomt, ikke kraftige bevægelser og hæld så forsigtig i karaflen. Eventuelt gennem en sigte. Efter hver gang vil du se lidt grums dukke op og dette er bundfald. Helst skal du have en lyskilde under halsen på flasken så du ser bedre. Lommelygte eller stearin gør nytte. Men også bedre å gøre det over en hvid vask under lysarmatur end over et mahognibord hvis du ikke har lyskilde som er let tilgængelig. Lyder kompliceret, men dette er noget man hurtigt vender sig til. Åben gerne vinen før du begynder på middagen og den er færdig luftet i de fleste tilfælde når maden er klar. Også en glimrende undskyldning for kokken til at smage på og følge udviklingen undervejs. Har du vinkøleskab med to zoner, kan du have serveringstemperatur på hvidvine og rødvine Således det er klart på samme tid.

Tekst: Christer Byklum – skrevet til Temptech