Vinens serveringstemperatur

Den rette temperatur for den vin, du serverer, er væsentligt for at opnå en optimal oplevelse af vinen. Ofte ser man, at rødvin serveres for varmt og hvidvin for koldt. Hvis en vin er for kold eller for varm, mister den sine aromaer og sin smag og kan blive opfattet som en dårlig eller ødelagt vin. Generelt kan man sige, at en vin hellere må serveres lidt for kold end for varm. Temperaturen vil altid stige lidt, når vinen sættes på bordet og serveres i glassene. Derfor kan et godt tip være at indstille temperaturzonen i vinkøleskabet 1-2°C lavere end den tiltænkte serveringstemperatur. En enkel regel for serveringstemperaturen er, at en ung og enkel vin skal være noget afkølet. For ældre og mere komplekse vine bør serveringstemperaturen være noget højere. Dette gælder for både hvid- og rødvin. Hvidvin er bedst serveret ved en temperatur mellem 7-10°C afhængigt af typen af hvidvin. For eksempel bør en tør Riesling serveres lidt køligere end en fyldig Chardonnay. Rødvin serveres mellem 12-18°C, også her afhængigt af typen af rødvin. For eksempel bør en let og frugtagtig Valpolicella serveres noget køligere end en fyldig Bordeax. Hvis man opbevarer vin til langtidsopbevaring i vinkøleskabet, er serveringstemperaturen ikke så vigtig. Så kan både rødvin, hvidvin og mousserende vin opbevares ved samme temperatur på omkring 10-12°C. Med et vinkøleskab med to temperaturzoner indstiller man gerne den ene zone til serveringsklar hvidvin og den anden zone til rødvin. Man kan også dele det op og have en zone til serveringstempereret vin og den anden zone til langtidslagring. Mulighederne er mange! Nedenfor finder du en oversigt over, hvilke serveringstemperaturer der anbefales til forskellige typer vin. Husk igen, at det kan være en god idé at indstille vinkøleskabets temperatur 1-2°C under dette, da vinenes temperatur stiger noget, når de serveres. Anbefalet serveringstemperatur Mousserende vin: 6 – 8°C Champagne: 8 – 11°C Tør, hvide vine: 7 – 9°C Rige, hvide vine: 9 – 12°C Let, lysrøde vine: 12 – 14°C Middelrige røde vine: 14 – 16°C Rige, fyldige røde vine: 16 – 18°C Hetvin, portvin: 16 – 18°C